Yhteistyökumppanit:

Lippukunta

Yleistä

Kaskipartio on yksi suurista helsinkiläisistä lippukunnista. Taustayhteisönämme toimii Pakilan seurakunta.

Kaskipartion tilinumero: FI22 8000 1901 4709 98

Mistä kaikki alkoi?

Partiointi Paloheinässä alkoi, kun vuoden 1963 syksyllä perustettiin poikalippukunta, joka nimettiin Paloheinän Partiopojiksi. Lippukunnanjohtajana toimi tuolloin Heimo Lipiäinen. Ensimmäiset kokoukset pidettiin Pakilan kirkolla. Myöhemmin samana syksynä Paloheinän kirkon valmistuessa partiopojat saivat sieltä kokoontumispaikan. Vähän myöhemmin partiolaisten vanhemmat kunnostivat kirkon väestönsuojan kokonaan partion käyttöön. Vuonna 1964 Paloheinän Partiopojat hyväksyttiin Suomen Partiopoikien Liiton jäseneksi.

Vuoden 1965 huhtikuussa lippukunnanjohtajaksi tuli Paavo Pinomaa. Samana vuonna lippukunnan nimi muutettiin Kaskenviertäjiksi. Lippukunnan itsenäisen taipaleen lopussa 1975 jäseniä oli yli 50. Muutaman pojan muodostamasta kolkkaparvesta oli kasvanut toimiva lippukunta.

Alueemme tytöt kokoontuivat partioinnin merkeissä ensimmäistä kertaa huhtikuussa 1964. Lippukunnan nimeksi tuli Metsäkastikat. Metsäkastikoiden toiminta alkoi 14 tytön ja kahden johtajan kokouksessa, mutta kasvoi tasaisesti. Vuonna 1975 jäseniä oli noin 60.

Vanhempainneuvoston tuella valmistettiin molempien lippukuntien liput. Lippujen vihkimisen suoritti rovasti Repola itsenäisyyspäivänä 1965. Oman lipun saaminen oli uusille lippukunnille tärkeää, joten sekä tytöt että pojat osallistuivat tilaisuuteen koko lippukunnan voimin.

Yhteistyö lippukuntien välillä oli aina tiivistä. Kolot, Paloheinän lisäksi myöhemmin myös Torpparinmäen alueella, olivat aina yhteisiä. Samoin leirit järjestettiin yhteisvoimin. Ensimmäinen suurempi leiri järjestettiin 1968 Inkoossa, ja 1974 lippukunnat osallistuivat ensimmäistä kertaa useiden helsinkiläislippukuntien yhteisleirille Hangon lähistöllä Bengtsårissa. Yhteistyöstä kertoo myös lippukuntien yhteinen lehti Kameli, joka on hengissä vielä nykyäänkin.

Hyvän yhteistyön huipensi lippukuntien yhteinen kämppähanke. Se antoi oman sysäyksensä lippukuntien yhdistämiselle toiminnan tehostamiseksi ja helpottamiseksi. Vuonna 1975 lippukunnat yhdistyivät yhdeksi sekalippukunnaksi, Kaskipartioksi.

Perustamisestaan saakka Kaskipartio on ylläpitänyt aktiivista partiotoimintaa Paloheinän, Pakilan ja Torpparinmäen lapsille ja nuorille. Toiminnan keskipisteenä on edelleen kolo Paloheinän kirkolla, mutta nyttemmin on siirrytty väestönsuojasta ylöspäin, entiseen kerhotilaan ja toisaalla kunnostettuun autotalliin. Viikoittainen toiminta Torpparinmäessä oli välillä hiljaisempaa, mutta nykyään lippukuntamme tarpojaosasto kokoontuu Torpparinmäen korttelitalolla.

Suurin osa ryhmien retkeilytoiminnasta keskittyy vuonna 1977 valmistuneelle Kaskelan kämpälle Siuntion Korpirauhaan. Vuosien varrella kämpälle on tehty remontti jos toinenkin. Näistä viimeisin oli vuonna 2006, kun vanhan WC-vaja-yhdistelmän tilalle pystytettiin kokonaan uusi rakennus.

Kiinnostaako lippukuntamme alkutaival enemmän? Voit hankkia omaksesi tai lainata kololta vuonna 2005 julkaistun Kaskipartion 30-vuotishistoriikin!